Prof. Dr. Mesut Çetin

Sağlığınızı Korumak Yapmanız Gereken 6 Önemli Alışkanlık

1- Yeterli uyku uyuyun

Uyku , kalbinizi sağlıklı tutmanın önemli bir parçasıdır. Yeterince uyuyamazsanız, yaşınız veya diğer sağlık alışkanlıklarınız ne olursa olsun kardiyovasküler hastalık için daha yüksek bir risk altında olabilirsiniz. Araştırmacılar, çok az uyumanın altta yatan sağlık koşullarında ve kanbasıncı ve gizli iltihap da dahil olmak üzere biyolojik işlemlerde bozulmalara neden olduğuna inanıyor.

Uykuya öncelik verilmelidir. En az 7 saat uyunmalıdır.Bunun için özellikle gece 22:00 gibi salgılanan uyku hormonu melatoninin ekran,parlak ışık gibi ışıklardan dolayı salgılanmadığını bilmeli ve cep telefonu dadahil olmak üzere tüm ışık kaynakları kapatılmalı ve mümkünse tam karanlıkta uyunmalıdır. Uyku apneniz varsa, bu durum kalp hastalığı ve aritmi ile bağlantılı olduğu için tedavi edilmeli veya CPAP gibi cihazlar kullanılmalıdır.


2- İşlenmiş ve genetiğiyle oynanmış gıdalar ve trans yağlardan uzak durun

Trans yağlar, paketlenmiş unlu mamullerde, atıştırmalık yiyeceklerde, margarinlerde ve kızartılmış hızlı yiyeceklerde lezzet ve doku eklemek için sıklıkla kullanılan endüstri tarafından üretilen yağlardır. Trans yağın kötü kolesterol seviyenizi (LDL) yükselterek ve iyi kolesterol seviyenizi (HDL) düşürerek atar damarlarınızı tıkadığıdır.


3- Diş hijyeninize dikkat edin

Düzenli dişlerinizi fırçalayın ve özellikle diş ipi kullanın. Diş sağlığı , kalbiniz de dahil olmak üzere genel sağlık durumunun iyi bir göstergesidir, çünkü periodontal (diş eti) hastalığı olanlar, kalp hastalığı için aynı risk faktörlerine sahiptir. Bu konuda çalışmalar devam etmekte, ancak birçoğu dişeti hastalığının gelişiminderol oynayan ağızdaki bakterilerin kan dolaşımına girebileceğini ve kan damarlarında iltihaplanma belirteci olan C-reaktif protein (CRP) de biryükselmeye neden olduğunu gösterilmiştir. Bu durum kalp hastalığı ve felç riskinizi artırabilir.


4- Yarım saatten fazla hareketsiz oturmayın

Son yıllarda, araştırmalar ne kadar egzersiz yaparsanız yapın yinde de sağlığınız için uzun süre hareketsiz oturmayın. Özellikle bütün gün hareketsiz işlerde oturan birçok insan ( ofis işlerinde çalışanlar, uzun seyahat edenler, ile uğraşanlar, hatta bilgisayar oyunu oynayan çocuklar, gençler,vs) için kötü bir haber. Uzun süre oturmak derin ven trombozu (kan pıhtısı) riskinizi artırır. Bu da felçlere yol açabilir.



5- Dumanaltı olmayın

Sigara, nargile, vs dumanına maruz kalan insanlar için kalp hastalığı gelişme riskinin yaklaşık yüzde 25 ila 30 arasında olduğunu göstermektedir. Amerikan Kalp Birliği'ne göre, sigara dumanına maruz kalma heryıl yaklaşık 34.000 erken kalp hastalığı ölümüne ve 7.300 akciğer kanseri ölümüne katkıda bulunuyor. Ayrıca, yüksek tansiyon veya yüksek kan kolesterolü olan içmeyenlerin, dumanaltı olanların kalp hastalığı gelişme riski daha yüksektir.Bunun nedeni, sigara dumanından yayılan kimyasalların, arterlerde aterom plaklarının gelişimi vezamanla koroner, beyin, boyun, vs hayati atardamarları tıkayarak kalp krizlerine, inmelere ,vs neden olmasıdır.



6- Stresle baş etmeyi öğrenin

Tüm dünyada şehirleşmenin giderek artması, gelecek endişesi, çıkar ilişkilerinin ve materyalist ve hedonist dünya görüşününgiderek hakim olması, milyonların içinde omuzunu dayayacak güvenilir bir dostun olmaması ve yalnızlık çekme, acımasız rekabet,trafik, doğadan kopma, hareketsizlik, rafine gıdaları tüketme, uykusuzluğun artması, gibi sorunlar başlı başına birer stres kaynağıdır. Strese cevap olaraksalgılanan hormonlar: noradrenalin/adrenalin ve kortizol. Bu hormonlardan noradrenalin/adrenalin kaygıyı artırdığı ve bir çok somatik(bedensel) hastalığa (kalp, tansiyon, şeker, tiroid,vs) aynı zamanda psikosomatik bozukluklara ( İBS,cilt hastalıklarının çoğu, vs ) da yolaçarken; kortizol bağışıklık sistemini zayıflatır, böylece sadece enfeksiyonlara değil, aynı zamanda tümör oluşumuna yatkınlık artar, kortizol ayrıca glukoz metabolizmasını bozarak, insülin direnci ve metabolik sendrom sonrasında daşeker hastalığı, inmeler, damar tıkanıklıkları, hipertansiyon, bunamalar, erkenölüm ve depresyon başta olmak üzere bir çok bedensel hastalığa ve/ veya ruhsal bozukluğa yol açar.

Stresle baş etmenin en kolay yolu nefes, yoga,meditasyon,gevşemeteknikleri, self hipnozun yanında bakış açılarını olumlu yönde değiştirmekten geçer.

Bunları hipnoterapi uygulamalarımızda danışanlarımıza öğretiyoruz.