Prof. Dr. Mesut Çetin

İkinci Beyin Bağırsaklar & Probiyotikler

Genellikle tezgah üzerinde satılan probiyotik takviyeler, doktorunuz tarafından önerilen spesifik rahatsızlıkları tedavi etmek için ayrılmış ve günlük kullanım için önerilmeyen, mayalanmış gıdalar en iyi kaynaktır. Gıda takviyeleri ilaçlarda olduğu gibi aynı FDA/ Sağlık Bakanlığı gibi otoritelerin denetimine tabi değildir.

Kaç probiyotik gıdaya ihtiyacınız var?
Buna cevap vermek kolay değildir. Probiyotikler için tavsiye edilen günlük alım yoktur, bu nedenle hangi fermente gıdaların veya hangi miktarın en iyi olduğunu tam olarak bilmenin bir yolu yoktur. Bu nedenle, genel rehber, günlük diyetinize mümkün olduğunca çok sayıda fermente gıda eklemektir.

Neden mayalı gıdalar?
Fermantasyon, gıdaların korunması için en eski tekniklerden biridir. İnsanlık, yüzyıllar boyunca yiyecek ve içecekleri bira ve şarap gibi fermente etmektedir. Fermente olan gıdalar, laktofermentasyon sürecinden geçerek, doğal bakterilerin, şekeri ve nişastayı besleyerek, laktik asit oluşturarak beslenir. Bu süreç, gıdaları koruyan ve faydalı bakterileri, B vitaminleri ve omega-3 yağ asitlerini ve çeşitli iyi bakteri türlerini teşvik eden bir ortam yaratır.

Fermantasyona bakmanın bir başka yolu da, bir tür gıda alması ve onu başka bir şeye dönüştürmesidir. Örneğin, lahana lahana turşusu haline gelir, salatalık turşu olur, soya fasulyesi misoya dönüşür ve süt yoğurda, peynirlerde ve ekşi kremada yapılabilir.

Tüm fermente gıdalar probiyotik içermez. Bazı gıdalar, probiyotikleri bira veya şarapta olduğu gibi çıkararak veya pişirme ve konserve gibi onları inaktif hale getirecek adımlardan geçmektedir. Bununla birlikte, çoğu fermente gıdalar da probiyotik gıdalardır.

Fermente gıdalar için potansiyel bir olumsuzluk varsa, onların tadı ve kokusu, bazı insanlar için tatsız olabilir, oldukça güçlü olabilir. Fermente gıdaların eşsiz lezzetleri ve dokuları kısmen kullanılan farklı bakteri türlerine bağlıdır.

Üst tarafta, seçim yapabileceğiniz çok çeşitli fermente gıdalar vardır, bu yüzden zevk alacağınız bir şey bulabileceğiniz iyi bir şans vardır.

Doğal olarak probiyotik içeren veya bunlara eklenen probiyotikler içeren en yaygın fermente gıdalar yoğurt, kefir, kambu çayı, lahana turşusu, turşu, miso, tempeh, kimchi, mayasız ekmek ve bazı peynirleri içerir.

Yoğurt
Probiyotik gıdaların en değerli oyuncusu olarak kabul edilir çünkü genellikle Batı damak tadlarına hitap eden bir lezzet ve dokuya sahiptir. Bakteri türlerinin sayısı ve türü yoğurt markasına bağlı olarak değişebilir. Yoğurt ürünlerinin probiyotik içeriği, porsiyon başına 90 milyar ila 500 milyar CFU arasında değişebilir. (CFU, kaç bakteri bölündüğü ve koloniler oluşturduğu koloni oluşturan birimler anlamına gelir.) Etikette "canlı ve aktif kültürler" kelimelerini arayın.

Nasıl kullanılır: Yoğurdun diyetinize eklemek kolaydır. Kahvaltı ya da öğlen atıştırmalıklarının yanında, mayonezde yumurtalı salata ya da patates salatası ya da hemen hemen her türlü pişirme reçetesinde her zaman yoğurt kullanabilirsiniz. Yoğurt ayrıca soslar, salata sosları veya marinadlar için de temel olabilir.